MAGTANVENDELSE I
Folke- og specialskoler
Få bugt med din usikkerhed ift. magtanvendelse. Styrk relationer og selvværd.
Faglig og konkret uddannelse i processen omkring
SKÅNSOM MAGTANVENDELSE™ & FAGLIG NØDVÆRGE™
Kort og godt - Fagligt og relevant - Lovpligtigt og vigtigt
Mine tilbud er faglige og korte kurser på 3-4 timer eller temadage på 5-6 timer.
Mine kunder sætter pris på, at jeg underviser med 20 års praktisk erfaring som uddannet socialpædagog og systemisk leder. Altså ved jeg præcis hvordan personalet og ledelsen kan opleve og føle de udfordringer, der kan være i spændingsfeltet mellem magt & omsorg.
De seneste 6 år har jeg afholdt over 350 faglige kurser i Skånsom Magtanvendelse™, og formodentligt derfor har SL brugt mig på konference, mens BUPL og DLF centralt har trukket på mine erfaringer flere gange. Desuden har jeg ofte sparring fra Socialtilsynet og juridisk professor.
Andre undervisere på området har minimal pædagogisk og ledelsesmæssig erfaring, men har primært en baggrund som vagter, jurister, i politiet eller i psykiatrien.
Jeg har lavet det kursus, jeg gerne selv ville have haft, eller have haft mine medarbejdere på, – et kursus som er konkret, praksisnært og fagligt forankret.
Når barnet har det sværest – skal vi være dygtigst!
Arbejdsmiljøloven kræver, at arbejdsgiver sikrer, at medarbejderne er uddannet til at forebygge og håndtere voldsomme episoder. Dette hvis der er risiko for sådanne situationer – og dét er der på landets folke- og specialskoler.
De vigtigste elementer på mine kurser og temadage er:
Forståelse af lovgrundlag, øget kvalitet i skriftligheden omkring magtanvendelser, øget fokus på sammenhængen mellem selvværdsarbejde, relation og færre konflikter, kulturen i personalegruppen, psykologisk tryghed og risikoen for forråelse.
Desuden få enkle fysiske teknikker til Skånsom Magtanvendelse™ & Faglig Nødværge™ med fokus på omsorg og relationen.
Uhensigtsmæssig lovgivning på området
Flere interessenter har i en årrække været enige om, at den gældende lovgivning for magtanvendelse er uhensigtsmæssig.
Derfor har Niels Braüner gennem flere år arbejdet for, at netop denne opdatering kan ske. Senest med facilitering af et fællesmøde med Danmarks Lærerforening, BUPL og professor emeritus Jørn Vestergård om dette emne.
Ovenstående resulterede i, at Danmarks Lærerforening bestilte Jørn Vestergård til at fremkomme med konkret tekst til lovændring. En sådan publicerede Jørgen Vestergård i juni 2024:
UDBYTTE AF KURSUS:
- At få sikkerhed ift. til regler omkring Faglig Nødværge™
- Kæde lovtekst og praktik sammen
- Udføre én fysisk følgeteknik uden magtbrug
- Udføre én fysisk magtanvendelse nænsomt og uden smerte
- Frigørelse (selvforsvar)
- Udfylde et indberetningsskema bedre og mere enkelt
- Sikkerhed under kørsel
- Større fokus på selvværd og trivsel
- Øget rekruttering og fastholdelse af personale
Hvorfor Niels Braüner?
- +5 års erfaring som underviser i Faglig Nødværge™
- +350 afholdte kurser
- Gennemført kursus i LA2 (Low Arousal 2)
- 20 års samlet erfaring som socialpædagog og leder
- I vil modtage et 3-4 timers intensivt og specialdesignet indhold
- Kurset afholdes når det passer jer
- Alle medarbejdere får samme viden og træning
Bliv tryg ved magtanvendelse med ét kursus
– Fagligt og praktisk kursus i Faglig Nødværge™ og konflikthåndtering.
Sådan foregår det
- Step 1: Du udfylder formularen
- Step 2: Jeg kontakter dig om ønsker og behov
- Step 3: Jeg kommer ud til jer
Vi fik alle noget værdifuldt ud af det, som vi kan bruge i vores pædagogiske praksis.
”Det er problematisk, at lærere som kan være nød til at anvende magt i fornødent omfang/ nænsom nødværge risikerer at blive anklaget for at have handlet forkert.
Det kalder på flere, tydelige retningslinjer og kurser i nænsom nødværge”
(Dorte Lange, Næstformand, Danmarks Lærerforening, 26. Okt. 2021)
“Inden for det seneste år har over 45% af undervisere en eller flere gange været udsat for fysisk vold. For lederene er tallet over 30%”
(Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, nov. 2021)
“Al tabu og fortielse omkring magtanvendelsesprocessen er skadelig for den pædagogiske udvikling”
(Jørn Vestergaard PROFESSOR EMERITUS, Københavns Universitet, September 2005)
KURSUS I FAGLIG NØDVÆRGE™ OG KONFLIKTHÅNDTERING PÅ
FOLKE- OG SPECIALSKOLER
Statistikker og undersøgelser taler sit tydelige sprog. Alt for mange lærere og pædagoger er bange for, – og udsatte for trusler og vold.
Samtidig er et højt, men ukendt antal børn udsat for magtanvendelser. Utryghed er et gennemgående ord på skolerne. Også for at man som underviser kan komme i ansættelsesmæssige problemer, hvis man griber ind i en konflikt – og gør fejl.
Mange er usikre på hvad loven reelt giver mulighed for, og hvordan man praktisk udfører en Skånsom Mangtanvendelse™ og Faglig Nødværge™ uden relationen går tabt?
Gør som over 2000 af dine kollegaer: Bliv klædt på, til et ansvarligt kompetence niveau sammen med dine kollegaer. For børnenes og de voksnes skyld.
HVORDAN ER LOVEN FOR LÆRERE?
Hvornår må en lærer bruge fysisk magt?
Straffelovens bestemmelser for nødværge gælder overordnet.
I reglerne om magtanvendelse i Folkeskoleloven står:
“For at afværge, at en elev øver vold mod sig selv eller andre eller ødelægger eller beskadiger ting, kan der anvendes magt i fornødent omfang.”
3-4 timers kursus i magtanvendelse
Få de bedste værktøjer på jeres SKOLE
Her lærer man, hvordan man som medarbejder og leder på skolen kan håndtere de svære og potentielt voldsomme situationer, der kan opstå i forbindelse med arbejdet med grænseoverskridende børn.
Kurset er ligeligt vægtet på teoretisk og praktisk undervisning.
Man vil som kursusdeltager stå bedre rustet i konfliktnedtrapning, og i sidste ende, at kunne håndtere en magtanvendelse kortvarigt og skånsomt.
- Gennemgang af folkeskolelovens regler for magtanvendelse
- Sammenkædning af teori/lovtekst/praksis
- Underviser har 20 års erfaring som pædagog og leder
- Underviser er uddannet Systemisk Leder og Konsulent
- Underviser har gennemført kursus i LA2 (Low Arousal 2)
“Er der med APV’en identificeret en risiko for vold eller trusler om vold, jf. arbejdsmiljølovgivningen, har arbejdsgiveren pligt til, at give den nødvendige oplæring og instruktion til medarbejderene i, hvordan de forebygger og håndterer voldsepisoder.”
Undervisningsministeriet, “Forebyg og håndter trusler og vold” 2018
Undervisningsministeriet, 2018:
Næstformand Dorte Lange, Danmarks Lærerforening, maj 2019:
Det var inspirerende at få opfrisket det juridiske grundlag vi bevæger os på, og du leverede på en engagerende måde. Vi fik alle meget ud af dagen og kunne næsten ikke stoppe!”
Mette Bødker
Heldagsklasseleder, Skårup Skole
SKRÆDDERSYET TIL FOLKESKOLER OG SPECIALSKOLER
3-4 timers specialdesignet kursus i FAGLIG NØDVÆRGE™
På kurset lærer man, hvordan man som medarbejder, leder eller plejefamilie kan håndtere de svære og potentielt voldsomme situationer, der kan opstå i forbindelse med i arbejdet med grænseoverskridende børn.
Kurset behandler relationens betydning, selvværdsarbejde, højnelse af skriftlighed, forståelse af lovgivning og praktisk kunnen.
Man vil som kursusdeltager stå bedre rustet til praktisk, at kunne håndtere udad-reagerende adfærd, herunder i sidste ende, at kunne håndtere nødværge kortvarigt og skånsomt.
“Jørn Vestergaard vil imidlertid overlade det til andre faggrupper, folk med praktisk erfaring på området og særligt sagkyndige at udvikle en god praksis…
Under alle omstændigheder er det selvsagt vigtigt, at der er et passende beredskab med henblik på tilspidsede situationer, og det er vel også en selvfølgelighed på skoler, hvor sådanne episoder jævnligt forekommer.
Al tabu og fortielse omkring magtanvendelsesprocessen er skadelig for den pædagogiske udvikling, for de involveredes muligheder for at klare vanskelige situationer og for elevens velfærd. Forudsætning for en god pædagogisk udvikling er, at der er et positivt arbejdsmiljø med åbenhed og tillid, således at der er plads til dialog, refleksion og selvrefleksion.”
Jørn Vestergaard, lic.jur. & docent Københavns Universitet, "Magtanvendelse i Folkeskolen” – Et inspirationshæfte, Børnerådet i samarbejde med Undervisningsministeriet
FORSTÅ
LOVGIVNINGEN
OG ANVENDELSE I PRAKSIS
KONFLIKtHÅNDTERING I FOLKE- OG SPECIALSKOLER
Få de bedste værktøjer TIL KONFLIKTHÅNDTERING på jeres SKOLE
“Det er så unødvendigt, at en opbygget relation, kan ødelægges på få sekunder – fordi en konflikt eller magtanvendelse håndteres forkert.”
- Opnå forståelse for gældende lovgivning på området, herunder følgeteknik, Faglig Nødværge™ og Skånsom Magtanvendelse™.
- Lær at udføre nødværge uden smerte, og med fokus på relationen og omsorg.
- Desuden vil skriftlig indberetning og selvforsvar for medarbejderen indgå.
“En rigtig god start på et nyt skoleår, hvor alle medarbejderne på skolen, lærere, pædagoger og ledelse var repræsenteret. Vi fik en forståelig og præcis formidling af lovgivningen på området. Det var rart med nogle få øvelser, som vi kan anvende i vores pædagogiske arbejde til hverdag.”
Mia Filtenborg Borup Kracht, Skoleleder
“Tak for et udbytterigt kursus. Vi var en blanding af lærere, pædagoger og ledelse fra både almen- og specialområdet, og indholdet var relevant for os alle. Vi blev skærpet på det lovmæssige grundlag og fik konkrete og brugbare anvisninger, der er anvendelige i det praktiske, pædagogiske arbejde”. Både ledelse og medarbejdere blev klogere”.