Ældre borgere med demens og truende/udadreagerende adfærd
På plejecentre og i hjemmeplejen
Få bugt med din usikkerhed ift. nødværge og magtanvendelse. Styrk relationer og selvværd.
Faglig og konkret uddannelse i processen omkring
SKÅNSOM MAGTANVENDELSE™ & FAGLIG NØDVÆRGE™
Kort og godt - Fagligt og relevant - Lovpligtigt og vigtigt
30,7% af social- og sundhedspersonale har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen indenfor de seneste 12 måneder (BFA) – og omfanget af voldsepisoder mod plejehjemspersonalet i Danmark er stigende. Ifølge Sundhedsstyrelsen kalder særligt de unge samt nyuddannede selv på pædagogiske metoder til at håndtere udadreagerende adfærd og konfliktnedtrapning.
I mine tidlige år som socialpædagog og leder har jeg med rødblussende kinder, hurtigt-bankende hjerte og med besvær ved at få de rigtige ord frem, stået i situationer med truende og udadreagerende borgere/beboere. Og jeg har prøvet mange konfliktnedtrappende teorier og metoder af – med mere eller mindre succes.
Derfor har jeg lavet det kursus, jeg gerne selv ville have haft, eller have haft mine medarbejdere på, – et kursus som er konkret, praksisnært og fagligt forankret.
Den hurtigt stigende ældrebefolkning, og dermed også stigningen i antallet af borgere med demens, betyder, at der forventes markant forværring i rekrutteringssituationen for særligt SOSU-uddannet personale. Derfor er der fornuft i at klæde sit personale bedst muligt på, for at højne både trivsel og kompetencer, og dermed gøre sig endnu mere attraktiv som arbejdsplads fremadrettet.
Når borgeren har det sværest – skal vi være dygtigst!
Vigtige elementer på mine kurser er:
Forståelse af lovgrundlag, øget kvalitet i skriftligheden omkring magtanvendelser, øget fokus på sammenhængen mellem selvværdsarbejde, relation og færre konflikter, kulturen i personalegruppen, psykologisk tryghed og risikoen for forråelse.
Desuden få enkle, fysiske teknikker til Skånsom Magtanvendelse™ og Faglig Nødværge™.
De øvrige undervisere på området..
De øvrige undervisere på området er primært jurister, har en fortid i politiet eller i psykiatrien.
Ofte er kurserne omkostningstunge og lange.
De indeholder omfattende teori og for mange fysiske teknikker. Dette med en voldsomhed, som de tusindvis af lærere, pædagoger og SOSU-personale jeg har undervist, har svært ved, at se sig selv i.
KURSUS i skånsom magtanvendelse™ og faglig nødværge™
konflikthåndtering på pleje- og demensområdet
Statistikker og undersøgelser taler sit tydelige sprog. Alt for mange ansatte i ældreplejen er bange for, – og udsatte for trusler og vold.
Mange er usikre på hvad loven reelt giver mulighed for og hvordan man praktisk udfører en Skånsom Magtanvendelse™ og Faglig Nødværge™ uden relationen går tabt.
Gør som over 2000 af dine kollegaer: Blik klædt på til et ansvarligt kompetenceniveau. For borgerne og de ansattes skyld.
Kurset behandler relationens betydning, selvværdsarbejde, højnelse af skriftlighed, forståelse af lovgivning og praktisk kunnen.
hvordan er loven for sosu-personale
hvornår må der ifølge serviceloven bruges fysisk magt
Magtanvendelsesreglerne er en erkendelse af, at det i yderste tilfælde kan blive nødvendigt med magt, hvis en ældre borger/beboer med demens ellers risikerer, at påføre sig selv eller andre væsentlig skade.
På området for Voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne – herunder med demens, kom der pr. 1. januar 2020 nye regler for magtanvendelse.
Det betyder, at såvel medarbejdere og ledere skal kende til forskellen på før/efter 1. januar 2020, og kunne skelne – også i en akut situation.
- Gennemgang af Serviceloven’s regler for magtanvendelse
- Sammenkædning af teori/lovtekst/praksis
Sundhedsstyrelsen, Rapport 2020
OPLEVELSER OG BEHOV I FORBINDELSE MED UDADREAGERENDE ADFÆRD I ÆLDREPLEJEN
De ansatte efterspørger selv mere viden om borgerne og “mangler konkrete pædagogiske redskaber og tilgange så borgerne føler sig trygge, en støttende kultur i medarbejdergruppen, så det er i orden at fortælle, at man er usikker eller har oplevet noget ubehageligt.“
”Vi har haft et par undervisningsgange med Niels Braüner fra Magt & Omsorg, hvor vi bl.a. gennemgik det teoretiske og praktiske ved skånsom magtanvendelse. Det var konkret og forståeligt for alle faggrupper Spl., SSA, SSH samt ledere. Der er et behov for viden og praktiske færdigheder på dette område, særligt i en tid hvor vi skal styrke vores evner til at håndtere uhensigtsmæssigt adfærd, og her fik vi konkrete værktøjer, som alle var glade for og kunne bruge til noget.”
Marianne Mouritsen Jensen
Plejecenterleder, Kompetencecenter for demens, Nældebjerg Plejecenter
udviklet i samarbejde med kompetencecenter for demens
3-4 timers specialdesignet kursus i faglig nødværge™
På kurset lærer man, hvordan man som medarbejder eller leder kan håndtere de svære og voldsomme/grænseoverskridende situationer, der kan opstå i arbejdet med potentielt udadreagerende borgere med demens.
Man vil som kursusdeltager stå bedre rustet til praktisk, at kunne håndtere udadreagerende adfærd, herunder i sidste ende, at kunne håndtere en magtanvendelse kortvarigt og skånsomt.
UDBYTTE AF KURSUS:
- Få bugt med din usikkerhed ift. magtanvendelse
- Kæde lovtekst og praktik sammen
- Udføre én fysisk guidning uden magtbrug
- Udføre én fysisk magtanvendelse nænsomt og uden smerte
- Frigørelse (selvforsvar)
- Udfylde et indberetningsskema bedre og mere enkelt
- Sikkerhed under kørsel
- Større fokus på selvværd og trivsel
- Øget rekruttering og fastholdelse af personale
Hvorfor Niels Braüner?
- +5 års erfaring som underviser i Skånsom Magtanvendelse™
- +350 afholdte kurser
- Gennemført kursus i LA2 (Low Arousal 2)
- 20 års samlet erfaring som socialpædagog og leder
- I vil modtage et 3-4 timers intensivt og specialdesignet indhold
- Kurset afholdes når det passer jer
- Alle medarbejdere får samme viden og træning
Bliv tryg ved magtanvendelse med ét kursus
– Fagligt og praktisk kursus i Skånsom Magtanvendelse™️.
Sådan foregår det
- Step 1: Du udfylder formularen
- Step 2: Jeg kontakter dig om ønsker og behov
- Step 3: Jeg kommer ud til jer
Vi fik alle noget værdifuldt ud af det, som vi kan bruge i vores pædagogiske praksis.
prognose
fremtiden på pleje- og demensområdet
Markant forværring af rekrutteringssituationen for SOSU-uddannede frem mod 2035 – Personaleefterspørgslen på plejeområdet forventes at stige med godt 40% (1).
Samtidig betyder den stigende ældrebefolkning, at antallet af personer over 65 år med demens forventes at stige til mere end 134.000 mennesker frem mod 2035 (2). Selvom alle borgere med demens ikke har udadreagerende adfærd, er det et vilkår, at forekomsten af vold eller trusler om vold er tilstede i ældreplejen (3), og derfor også er stigende i takt med ældrebefolkningen.
Kilder: (1) ”Rekruttering af velfærdsmedarbejdere nu og i fremtiden” Finansministeriet, 2023 (2) Kilde: Nationalt videnscenter for demens, 2023 (3) ”Handlingsplan til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd i ældreplejen” Sundhedsstyrelsen, 2019